Η ακμή είναι μια από τις πιο συνηθισμένες δερματολογικές παθήσεις, που αφορά κυρίως την εφηβική ηλικία, αλλά πολλές φορές συνεχίζει να υφίσταται και στην ενηλικίωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι βλάβες εμφανίζονται στο πρόσωπο και τον λαιμό, όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ακμή εκδηλώνεται και στο σώμα (πλάτη, ώμοι).
Ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης διακρίνουμε τη νεογνική, βρεφική, παιδική, εφηβική και ακμή ενηλίκων ή όψιμη ακμή.
Πρόκειται για φλεγμονή της τριχοσμηγματογόνου μονάδας. Η μονάδα αυτή αποτελείται από το τρυχοθυλάκιο (τρίχα) και τον σμηγματογόνο αδένα που εκβάλλει στην τρίχα. Ο αδένας αυτός παράγει ένα λιπαρό έκκριμα που λέγεται σμήγμα και είναι σημαντικό στην ομοιόσταση του δέρματος.
Η ακμή ενηλίκων αφορά γυναίκες και ενίοτε συνδυάζεται με ορμονικές διαταραχές όπως π.χ το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ωστόσο μπορεί να αφορά και άνδρες και ιδίως εκείνους που είτε ενδογενώς είτε εξωγενώς (χρήση στεροειδών αναβολικών) έχουν υψηλότερα ποσοστά κυκλοφορούντων ανδρογόνων.Υπάρχουν και περιπτώσεις όψιμης ακμής σε άνδρες και γυναίκες χωρίς υποκείμενο αιτιολογικό παράγοντα (ιδιοσυστατικές).
Η ακμή ανηλίκων μπορεί να εμφανίζεται με όλους τους κλινικούς υπότυπους (φαγεσωρική, βλατιδοφλυκταινώδης, οζιδιοκυστική) αλλά συνήθως έχει την εικόνα «κόκκινα σπυράκια με πύον»(βλατιδοφλυκατινώδης). Εμφανίζεται στο πρόσωπο και λιγότερο συχνά σε πλάτη και στέρνο.
Η θεραπεία για την ακμή ενηλίκων αφορά πρώτον τη διόρθωση του όποιου υποκείμενου νοσήματος και σε δεύτερη φάση κλασσικές θεραπείες όπως από του στόματος αντιβίωση (δοξυκυκλίνη), τοπική αγωγή (αζελαικό οξύ,ανταπαλένη,ερυθρομυκίνη) και επεμβατικές θεραπείες, όπως peelings. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις δίνεται και από του στόματος ισοτρετινοίνη (συνθετικό παράγωγο της βιταμίνης Α) με θεαματικά αποτελέσματα.
Στο ιατρείο μας αντιμετωπίζουμε την ακμή με σχολαστικότητα και συστηματικότητα με εκτίμηση της κατάστασης του δέρματός σας και εφαρμογή πλάνου εξατομικευμένης θεραπείας και παρακολούθησης καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας για βέλτιστα αποτελέσματα.